INFORMATII UTILE

Casetă text: loc de muncă,care au ca scop furnizarea de informatii privind piata muncii si evolutia ocupatiilor; profilarea şi īncadrarea īn nivelul de ocupabilitate: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil; īndrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesională la noul loc de muncă pentru persoanele cărora le-a fost stabilit nivelul de ocupabilitate greu şi foarte greu ca urmare a profilării după īncadrarea īn muncă pe o perioadă de maximum 3 luni, cu acordul angajatorului;
evaluarea si recunoasterea competentelor profesionale obtinute īn sistem nonformal si informal. Accesul la serviciile gratuite de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale dobāndite pe alte căi decāt cele formale, acordate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, se face īn urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere, īn situaţia īn care, īn cadrul acestor activităţi, se constată că persoanele nu deţin certificat de competenţe profesionale, calificare sau absolvire pentru unităţile de competenţe, ocupaţia ori calificarea pentru care se asigură gratuit evaluarea competenţelor profesionale şi nu au eventuale restricţii medicale cu privire la acestea.
formarea profesională. Accesul la programele de formare profesională se face īn urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere. Participarea la programe de formare profesională se realizează gratuit pentru persoanele īnregistrate īn baza de date a AJOFM-urilor si asigură creşterea şi diversificarea competentelor profesionale īn scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii.

II. Acordarea de prime somerilor care se īncadrează īn muncă
acordarea de prime de activare. Şomerii īnregistraţi la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, īn situaţia īn care se angajează cu normă īntreagă, pe o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior īnregistrării īn baza de date a agenţiei pentru ocuparea fortei de muncă, beneficiază de o primă de activare īn valoare de 1.000 de lei. Prima de activare se poate cumula cu prima de īncadrare (mobilitate).
completarea veniturilor salariale. Persoanele care primesc indemnizaţia de şomaj īn perioada prevăzută de lege şi care se angajează, cu normă īntreagă şi ca urmare a angajării beneficiază, din momentul angajării pānă la sfārşitul perioadei pentru care erau īndreptăţite să primească indemnizaţie de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, īn cuantum de 30% din indemnizaţia de şomaj stabilită şi, după caz, recalculată conform legii.
acordarea de prime de mobilitate inclusiv somerilor de lungă durată (prima de īncadrare şi prima de instalare), astfel:
persoanele īnregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se īncadrează, potrivit legii, īntr-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea īn care īşi au domiciliul sau reşedinţa, beneficiază de o primă de īncadrare al cărei cuantum se calculează la 0,5 lei/ km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile īn care īşi desfăşoară efectiv activitatea la angajator. Prima de īncadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni. 
persoanele īnregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de muncă care se īncadrează īn muncă, potrivit legii, īntr-o altă localitate situată la o distantă mai mare de 50 km fată de localitatea īn care īşi au domiciliul sau resedinta şi ca urmare a acestui fapt, īşi schimbă domiciliul sau īsi stabilesc resedinta īn localitatea respectivă sau īn localitătile īnvecinate acesteia, pot beneficia de o primă de instalare. Prima de instalare se acordă, astfel:
12.500 lei pentru persoanele īnregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de muncă si care se īncadrează īn muncă, potrivit legii, īntr-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, īşi schimbă domiciliul/ resedinta ;
15.500 lei pentru persoanele īnregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de muncă si care se īncadrează īn muncă, potrivit legii, īntr-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, īşi schimbă domiciliul/ resedinta, īn situatia īn care sunt īnsotite de membrii familiei īn sensul Legii Nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, iar īn cazul familiei monoparentale, īn situatia īn care sunt īnsotite de copilul sau copiii aflati īn īntretinere;
īn cazul īn care ambii soti īndeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare īn cuantum de 3.500 lei.
Primele de instalare, īn cuantumurile enunţate mai sus, se acordă īn două tranşe: 50% din suma stabilită, la data instalării şi 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prin exceptie, īn situatia īn care angajatorul sau autoritătile publice locale sau centrale, asigură locuintă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de instalare se acordă īn cuantum diferentiat, astfel:
3.500 lei pentru persoanele care īşi schimbă domiciliul sau reşedinţa;
6.500 lei atāt īn cazul persoanelor care īşi schimbă domiciliul sau reşedinţa şi sunt īnsotite de membrii familiei, cāt şi īn cazul familiei monoparentale, īn situatia īn care este īnsotită de copilul sau copiii aflati īn īntretinere; 
3.500 lei pentru fiecare sot care īndeplineşte condiţiile pentru acordarea primei de instalare. 
Prima de instalare, stabilită prin excepţiile respective, se acordă īntr-o singură transă, la data instalării.
Beneficiază de primele de mobilitate persoanele care se īncadrează īn muncă, cu normă īntreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Prima de īncadrare şi prima de instalare, denumite īn continuare prime de mobilitate, nu se cumulează.
acordarea de prime de relocare. Persoanele īnregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de muncă care se īncadrează īn muncă, potrivit legii, īntr-o altă localitate situată la o distantă mai mare de 50 km fată de localitatea īn care īşi au domiciliul sau resedinta şi ca urmare a acestui fapt, īşi schimbă domiciliul sau īsi stabilesc resedinta īn localitatea respectivă sau īn localitătile īnvecinate acesteia, pot beneficia de o primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru somaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire īn noul domiciliu sau resedintă, dar nu mai mult de 900 de lei.
Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea īn situatia īn care sunt persoane singure sau īmpreună cu familiile acestora nu depăsesc suma de 5.000 lei/lună. Prima de relocare se acordă pe o perioadă de 36 de luni.Beneficiază de prima de relocare persoanele care se īncadrează īn muncă, cu normă īntreagă, pentru o perioadă de cel putin 12 luni.Prima de relocare nu se cumulează cu prima de īncadrare, cu prima de instalare sau cu prima de activare.
acordarea de prime de insertie .Absolvenţii instituţiilor de īnvăţămānt şi absolvenţii şcolilor speciale, īn vārstă de minimum 16 ani, care, īn termen de 60 de zile de la absolvire, se īnregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă īntreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă īn vigoare la data īncadrării.
 Prima de inserţie stabilită īn cuantumul de mai sus se acordă īn două tranşe, astfel:  o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării si  o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

MĂSURI PENTRU STIMULAREA OCUPĂRII FORŢEI DE MUNCĂ
SUBVENTIONAREA LOCURILOR DE MUNCĂ
AJOFM VASLUI aplică măsuri de stimulare a ocupării fortei de muncă, după cum urmează:
I. Măsuri de stimulare a ocupării īn conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare:
subventii acordate angajatorilor pentru īncadrarea tinerilor absolvenţi de īnvăţămānt. Angajatorii care īncadrează īn muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de īnvăţămānt, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent īncadrat, o sumă īn cuantum de 2.250 lei. De aceste facilităţi beneficiază şi angajatorii care īncadrează īn muncă, pe perioadă nedeterminată absolvenţi din rāndul persoanelor cu handicap. Aceştia primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2.250 lei pe o perioadă de 18 luni.
subventii acordate angajatorilor care īncadrează şomeri īn vārstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap, persoane care mai au 5 ani pānă la pensie. Angajatorii care īncadrează īn muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri īn vārstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă īn cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. De aceste facilităţi beneficiază şi angajatorii care īncadrează īn muncă, pe perioadă nedeterminată, persoane cu handicap, şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Angajatorii care īncadrează īn muncă, potrivit legii, şomeri care īn termen de 5 ani de la data angajării īndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vārstă, dacă nu īndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, pānă la data īndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă īn cuantum de 2.250 de lei.
acordarea de subvenţii angajatorilor de inserţie pentru īncadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au īncheiat contracte de solidaritate. Subvenţia este egală cu salariul de bază stabilit la data angajării dar nu mai mult de 4 ori valoarea indicatorului social de referinţă īn vigoare la data īncadrării īn muncă, pānă la expirarea contractului de solidaritate. Dacă tānărul este păstrat īn activitate, angajatorul beneficiază lunar de o sumă īn cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj care i s-ar fi cuvenit tānărului dacă ar fi fost disponibilizat. Durata contractului de solidaritate este de maxim 3 ani, dar nu mai puţin de 1 an.
II. Măsuri prevăzute de Legea 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă, cu modificările şi completările ulterioare:
ucenicia la locul de muncă. Angajatorul care īncheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficiază, la cerere, de o sumă īn cuantum de 2.250 lei. Suma se acordă angajatorilor, lunar, proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului. Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, īncheiat pe o perioadă determinată, īn cadrul căruia o persoană (ucenic) urmează cursuri de formare profesională combinată cu muncă sub autoritatea unei persoane juridice/ fizice angajator.
III. Măsuri prevăzute de Legea nr. 335/2013 privind stagiile profesionale pentru absolventii de īnvătămānt superior:
stagiul profesional pentru absolventii de īnvătămānt superior. Contractul de stagiu se īncheie odată cu īncheierea contractului individual de muncă. Durata contractului de stagiu este de 6 luni, cu excepţia situaţiilor īn care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu. Angajatorii care īncheie un contract de stagiu, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă īn cuantum de 2.250 lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj, īn limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
IV. Măsură prevăzută de Legea nr. 72/2007 pentru stimularea īncadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor:
stimularea īncadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor. Subvenţiile acordate angajatorilor egale cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru o perioadă de maxim 60 de zile.

INFORMATII UTILE

Casetă text: MĂSURI ACTIVE PENTRU SOMERI

Cresterea sanselor de ocupare a persoanelor aflate īn căutarea unui loc de muncă se realizează prin:

I.Servicii specializate
medierea muncii. Medierea muncii este activitatea prin care se realizează punerea īn legătura a angajatorilor cu persoanele aflate īn căutarea unui loc de muncă, īn vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu. Serviciile de mediere se acordă gratuit de pentru persoanele īnscrise īn baza de date a ANOFM. Īn cadrul acestei activităţi fiecărei persoane si se īntocmeşte planul individual de mediere.
informarea şi consilierea profesională constituie un ansamblu de servicii acordate īn mod gratuit persoanelor īn căutarea unui